Arman EMAMI - industrieel ontwerper

 

Al sinds 2005 bekijken de in Berlijn gevestigde industrieel ontwerper Arman Emami en zijn team alledaagse producten vanuit een totaal andere hoek en los van welke conventie dan ook – zo creëren ze state-of-the-art designobjecten, die praktisch en sensueel tegelijk zijn. Hoeksteen, predicaat en motor van het in Berlijn gevestigde ontwerpbureau is de inspirerende, maar ook systematische zoektocht naar evenwicht en harmonie binnen hun werk. Een blik op de in serie geproduceerde items van de innovatieve ontwerpers maakt dat al snel duidelijk.

In deze context spelen zuivere vormen en functies een uiterst belangrijke rol: alle technische details en esthetische elementen worden via één leidend principe discreet en soepel met elkaar verbonden om voortdurend nieuwe, en toch bekende objecten te creëren die het leven van gebruikers steeds opnieuw verrijken en vereenvoudigen.

Verwachtingen, normen en richtlijnen worden opzettelijk genegeerd om uitdrukkelijk grenzen te overschrijden en best practices in twijfel te trekken. Niettemin wordt ook altijd rekening gehouden met bestaande waarden, concepten of ontwikkelingen. Het is vooral de combinatie van vakkennis en nieuwsgierigheid die doelgerichte, maar nooit saaie of doorsnee producten oplevert..

Het hoofddoel van EMAMIDESIGN is objecten te veranderen of compleet opnieuw uit te vinden, en ze hoogwaardig, lang bruikbaar en tijdloos te maken. Verder is een duurzame en ecologisch verantwoorde serieproductie natuurlijk bijzonder belangrijk. Deze holistische, economische en milieuvriendelijke benadering staat lijnrecht tegenover de heersende wegwerpmentaliteit van onze tijd. Het is een benadering die is gebaseerd op de veronderstelling dat werkelijke innovatie een cruciale drijfkracht vormt voor onze economie en dat het de reputatie en het maatschappelijk aanzien bevestigt die horen bij een van 's werelds innovatieve marktleiders. Er wordt dan ook altijd zorgvuldig bekeken of alle producten geschikt zijn voor dagelijks gebruik en een breed publiek bereiken. Volgens de innovatieve ontwerpers scheppen alleen uitvoerbare en realistische ideeën en concepten de mogelijkheid om internationaal te kunnen concurreren en te blijven concurreren.

De bron van de ontwerpfilosofie van Arman Emami kan worden omschreven als eenvoud en functionaliteit. Hij kijkt naar vormen, kleuren en haptische ervaringen op dezelfde wijze als noten, klanken of sequensen werken: ze leiden tot een compositie met een eigen ziel en karakter. Op deze manier concentreert het team van EMAMIDESIGN zich in de eerste plaats op interessante, emotionele en gebruiksvriendelijke producten en vernieuwingen die een waardevolle en boeiende indruk maken op de toeschouwer.

"Productontwerp is meer dan rationaliteit, functionaliteit en technologie. Het ontstaat uit instinct, idealisme en de betrokkenheid bij nieuw en anders. Goede ideeën zijn gebaseerd op de esthetische belichaming van een probleem dat via het ontwerp wordt opgelost: poëzie van vormgeving, zeg maar," zegt Arman Emami.

Het ontwerp van Emami voor Freecom
De SQ-serie voor Freecom is gecreëerd in de stijl van meta organisch design*. Het was belangrijk dat verschillende items samen een uniforme productgroep zouden vormen die autonoom en uitbreidbaar zou zijn, maar ook herkenbaar aan de hand van specifieke ontwerpkenmerken, zodat de factor van het industrieel ontwerp zou functioneren als hoofdcomponent van de bedrijfsidentiteit van Freecom. Bovendien was het belangrijk dat de producten een tijdloze, uniforme en uitgebalanceerde uitstraling hadden. Dit werd bereikt door een consequente minimalistische reductie tot de basis, in combinatie met een homogene, algehele geometrie waarvan de componenten op hun beurt harmonisch met elkaar in overeenstemming werden gebracht. Alle details werden strikt volgens een ontwerpraster uitgevoerd, zodat een opgeruimd en rustig beeld werd geschapen.
Heel bewust werden overgangen tussen verschillende materialen, onnodige groeven en overheersende randen uit de weg geruimd, waardoor het de vorm van het product prettig aanvoelt. Het ingehouden ontwerp van het product vormt een charismatische aandachttrekker.

Het gezandstraalde, roestvrijstalen oppervlak maakt de producten minder gevoelig voor vingerafdrukken en krassen bij dagelijks gebruik. De combinatie van het dunne metalen oppervlak en de lichtgewicht kunststof kern zorgt voor een bijzonder licht en krasbestendig product. De omringende kunststof rand doet dienst als buffer en beschermt zo de producten tegen schokken.

Om een uniek kenmerk te creëren, werden de ventilatieopeningen in product SQ 3,5" bijvoorbeeld in een ongewoon chaotische verzameling aangebracht, die er toch harmonieus uitziet. Ondanks het noodzakelijke pragmatische ontwerp van elektronische apparatuur, is het goed om de gegeven vrijheid te gebruiken voor de 'fun factor' die de individualiteit van het ontwerp benadrukt.