Designer

 

Freecom werkt samen met SYLVAIN WILLENZ / Design Studio

Vanaf 2007, werken Freecom en SYLVAIN WILLENZ Design Studio samen aan verschillende projecten. Dit heeft onder andere geresulteerd in een collectie ‘rubberen’ harde schijven, variërend van de Mobile Drive XXS in 2008 tot de Mobile Drive CLS in 2010. Een productieve co-creatie en uitwisseling van competenties, bekroond met verschillende prestigieuze prijzen door internationale design-instellingen.

SYLVAIN WILLENZ / Design Studio

SYLVAIN WILLENZ werkt internationaal met welbekende klanten zoals Established & Sons (UK), Karimoku (JP), Feld (BE) en Tamawa (BE). Rekening houdend met de voorwaarden van producenten, presenteert Willenz krachtige en ongecompliceerde ontwerpoplossingen. Karakteristieke ontwerpen staan hoog in het vaandel, gedreven door honger naar nieuwe materialen en processen. Willenz en zijn team werken aan verschillende projecten van belichting tot producten – electronische huiselijke apparaten, accessoires en meubels.

Erkenning en prijzen

In 2009 ontving de Freecom Mobile Drive XXS verschillende prijzen, zoals de iF product design award en de Reddot Award ‘Best of the Best’ in product design. De XXS werd tevens bekroond met het prestigieuze Belgische Henry Van de Velde Label in de categorie kwaliteit. In hetzelfde jaar, zijn Willenz's ontwerpen voor andere bedrijven bekroond met een aantal belangrijke prijzen. Zijn rubberen ‘Torch Lights series’, ontworpen voor Established & Sons (UK), werd genomineerd voor ‘Best in Lighting’ en ‘Best in Product’ tijdens de UK Grand Designs Awards 2009. Bekende toonaangevende Belgische critici en musea uit België nomineerden Willenz voor ‘Belgian Designer of the year’. In 2010 ontving de Freecom Mobile Drive CLS een iF product design award en een Henry Van de Velde Label. Daarnaast kreeg de CLS in 2011 een Red Dot "Best of the Best" prijs toebedeeld voor product ontwerp.

Van de Freecom Mobile Drive XXS tot de CLS

De Mobile Drive XXS is een perfect voorbeeld van Willenz's aanpak en gedrevenheid. Freecom vroeg hem indertijd om een klein, slank en verrassend minimalistisch ontwerp. Willenz sloeg de voor de hand liggende aluminium behuizingen en harde plastic covers over en omsloot de harde schijf direct in een rubberen hoes! Dit was een onconventioneel, totaal vernieuwend concept en het vergde behoorlijk wat lef, wat resulteerde in de beste oplossing en de eerste in zijn soort. De productie van de rubberen behuizing betekende het vermijden van verschillende onderdelen en schroeven. De behuizing bestaat uit één stuk, wat dient als een beschermhoes. Door minder material te gebruiken konden Freecom en SYLVAIN WILLENZ de kleinste harde schijf introduceren op de markt.

De XXS moest een zo eenvoudig mogelijk product worden, maar wel rijk aan details en vormen om de schijf zijn eigen karakter te geven. Funcionaliteit en minimalistisch ontwerp zijn de uitgangspunten geweest voor de XXS. Een subtiel, verfijnd en elegant ontwerp is het resultaat.

Dit nieuwe principe is vervolgens toegepast op de grotere ‘bureau’ harde schijven zoals de XS en de Freecom Network Drive XS. Aansluitend werd de superkleine 1.8” harde schijf – de Freecom USB Memory – in een zilveren rubberen behuizing op de markt gebracht: wederom een verrassende, onverwachte aanpassing en totaal nieuw in de markt!

In 2010 zagen Freecom en SYLVAIN WILLENZ kans om de originele Mobile Drive XXS te optimaliseren op het gebied van functionaliteit voor de eindgebruiker en op het gebied van productie. De Mobile Drive CLS, wat staat voor Collect Label & Store, biedt een praktisch labelingsysteem. Tegelijkertijd zijn bijkomende gevolgen van de rubberen behuizing een efficiënter productieproces en een verbeterd uiterlijk. De opening waar de harde schijf in de hoes wordt geschoven, is niet langer zichtbaar en compleet afgesloten door het praktische labeling-systeem, waardoor de schijf nog beter beschermd wordt tegen stof.

Om digitale gegevens nog beter te ordenen worden de Mobile Drive CLS in plastic hoesjes, zoals cassettebandjes-hoesjes, geleverd inclusief de USB-kabel. Het ‘Collect Lable & Store’-concept is geperfectioneerd door de praktische Docking Station. Met de Docking Station kunnen tot drie CLS harde schijven tegelijkertijd worden aangesloten.

Transparent ontwerp / geweldig ontwerp

De Mobile Drive XXS en de CLS zijn uitstekende voorbeelden van geweldige ontwerpen. Grappig, want de schijven zien eruit alsof er minimaal gewerkt is aan het ontwerp ervan. De onderliggende schoonheid ligt in de subtiliteit en de vrijwel onzichtbare details. Deze aspecten lijken zo simpel en eenvoudig dat het voelt alsof je het ontwerp al eens eerder hebt gezien. Na een tweede blik ontdekt men de verborgen subtiliteiten. Het materiaal is onderscheidend en het merk is onopvallend verwerkt. Andere inscripties en details zijn discreet gepositioneerd en verwerkt in hetzelfde materiaal als de hoes zelf, met een consistent design als resultaat. Het concept is compleet. Het klopt. Er is niets overbodigs aan. Dat zijn de ontwerpen van Freecom en SYLVAIN WILLENZ.